Potrawy kuchni egipskiej

Kuchnia egipska jest bardzo smaczna i różnorodna. Enigmatycznie brzmiące nazwy mogą być trudne do rozszyfrowania, ale w potrawach Bliskiego Wschodu nie ma niczego skomplikowanego. Ich urok tkwi w prostocie. Warto też wiedzieć, że w kuchni egipskiej da się wyczuć wyraźnie wpływy żydowskie, syryjskie, greckie i tureckie. Jest to pewnego rodzaju mieszanka smaków, co czyni ją niestandardową.

Jakie są popularne dania kuchni egipskiej?

Falafel jest popularną potrawą wśród wegetarian. Ma postać kotletów przygotowywanych z ciecierzycy. W przypadku kuchni egipskiej danie jest robione z suszonego bobu. Kotlety smaży się na głębokim oleju i serwuje na śniadanie. Można na nie podać także ful medames, czyli coś w rodzaju pasty lub gulaszu na bazie bobu. Dodaje się do niego oliwę z oliwek, natkę pietruszki, cebulę. Początkowo danie było serwowane robotnikom, ale z czasem wkroczyło też na salony. Ful medames stało się popularnym przysmakiem w wielu kulturach. Każdy kraj przygotowuje danie w nieco inny sposób.

Jakich warto spróbować dań egipskich?

Jeśli komuś marzy się zjedzenie egipskiego kebaba, to powinien zamówić w restauracji cienki placek z jagnięciną lub kurczakiem oraz warzywami. Shawarma jest daniem serwowanym z sosem i pietruszką. Będzie to świetna opcja dla osób, które chcą spróbować egipskiego street foodu. Wystarczy przejść się ulicami miasta, aby natknąć się na budkę serwującą tego typu jedzenie. Z kolei Kofta jest daniem na bazie jagnięciny. Mięso grilluje się na ogniu, nadzianym na metalowy szpikulec. Podaje się je z chlebem i sałatką.

Co jedzą Egipcjanie?

Kolejną propozycją kuchni egipskiej jest mashi. Do jej przygotowania sięga się pieczone warzywa, czyli paprykę, cukinię lub bakłażana. Można również użyć liści winogron, które zostaną wypełnione farszem. Robi się go z ryżu i mięsa mielonego, po czym doprawia całość do smaku przyprawami. Nie może zabraknąć kolendry i natki pietruszki. Oczywiście obecnie możliwe jest zamówienie także wegetariańskiej wersji mashi, czyli bezmięsnej.